LIVE RADIO SOAAVE 2017


ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

 

LIVE CHAT

www.gpimages.gr

ΕκτύπωσηE-mail

ΝΕΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ - ΝΕΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

BMW Z X6

Την BMW ZX-6 Concept σχεδίασε μια ομάδα φοιτητών σε στενή συνεργασία με τους ανθρώπους της BMW. Η ομάδα κλήθηκε να δημιουργήσει την BMW του μέλλοντος και το αποτέλεσμα όπως βλέπετε δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα της BMW. Η BMW X6 Z είναι ένα αυτοκίνητο με πολύ έντονο αεροδυναμικό σχεδιασμό και με προοπτική να αποτελέσει ίσως το πρώτο μοντέρνο και 100% λειτουργικό αμφίβιο όχημα της εταιρίας. Το ζητούμενο είναι αν υπάρξει στο μέλλον η τεχνολογία η  οποία θα υποστηρίξει κατασκευαστικά τέτοια πρωτοποριακά σχέδια.

Airflow Glass Car


Το πρωτότυπο Airflow δημιουργήθηκε από τον σχεδιαστή Pierre Sabba. Πρόκειται για μια σπουδή η οποία θέλει το περίβλημα να είναι από διάφανο γυαλί και το όχημα να κινεί ένας ηλεκτροκινητήρας. Φιλοξενεί έως και 4 επιβάτες οι οποίοι κάθονται αναπαυτικά ο καθένας στην δική του κάψουλα. Η προσπάθεια του σχεδιαστή είναι να «τυλίξει» τους επιβάτες στον γυάλινο ιστό και να τους δώσει μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για τον έξω κόσμο.

Solar power car


Το Solar power car 2030 είναι μια σύλληψη του σχεδιαστή Mihai Stamati, ο οποίος αντιλαμβάνεται τα ηλιακά αυτοκίνητα του μέλλοντος τόσο μεγάλα ώστε να φιλοξενούν με άνεση 4 ή 5 επιβάτες και όχι μικροσκοπικά για έναν επιβάτη όπως συνηθίζεται. Οι ηλιοκολέκτορες βρίσκονται φυσικά στην οροφή και προμηθεύουν τους δύο κινητήρες στο πίσω μέρος του οχήματος με την απαραίτητη ενέργεια. Αντί για τιμόνι έχει λεβιέ όπως στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ενώ έχει ιδιαίτερα  εργονομικές θέσεις για τους επιβάτες και τραπέζι δραστηριοτήτων στο πίσω μέρος της καμπίνας. Όσο για τους επιβάτες οι συρταρωτές πόρτες κάνουν την είσοδο και έξοδο από το όχημα ιδιαίτερα εύκολη.

Stackable Car


Φανταστείτε μία στοίβα από καλάθια αγορών σε ένα σουπερμάρκετ, τώρα φανταστείτε κάτι παρόμοιο με αυτοκίνητα. Κάπως έτσι βλέπει ο κ. Chin το μέλλον της αυτοκίνησης, στοίβες από πανομοιότυπα αυτοκίνητα δηλαδή μοιρασμένες σε διάφορα σημεία στις μεγαλουπόλεις. Έξω από σταθμούς τρένων, λεωφορείων ή αεροδρομίων για παράδειγμα. Το πρότυπο όχημα δεν θα έχει έναν παραδοσιακό κινητήρα, η ισχύς θα διανέμεται απευθείας στους τροχούς έτσι δεν θα υπάρχει ανάγκη για άξονα, μετάδοση ή μπλοκ κινητήρα οπότε θα εξοικονομείται χώρος.

Magnet Car


Χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα πιο οικολογικά αυτοκίνητα, καθώς ξεπερνά τη δύναμη της βαρύτητας μέσω της στρατηγικής χρήσης ενός ηλεκτρικού κινητήρα. Ο Matus Procháczka προτείνει μια ασυνήθιστη λύση στο πρόβλημα της εξοικονόμησης καυσίμου. Αντί να βρει εναλλακτικές μορφές ενέργειας, χρησιμοποιεί έναν ηλεκτρικό κινητήρα με μαγνήτες οι οποίοι έχουν την ίδια πολικότητα με τον δρόμο, έτσι μειώνει το βάρος του οχήματος κατά 50%.

Nereus


Θα μπορούσε εύκολα να υπάρξει σε ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ονομάζεται Νηρέας και σχεδιαστικά έχει καταπληκτική αίσθηση ισορροπίας αν και η εμφάνισή του είναι επιθετική και θυμίζει ωμή δύναμη. Ο εμπνευστής του Νηρέα προσδίδει σε αυτόν τον χαρακτηρισμό του χαμαιλέοντα ο οποίος κάνει πολλά περισσότερα από το να αλλάζει μόνο το χρώμα του. Ονειρεύεται ένα όχημα του οποίου η μεταμόρφωση είναι απόλυτα φυσική και βρίσκεται σε αρμονία με το σώμα του οδηγού. Μάλιστα ο Νηρέας ίσως δεν χρειάζεται καν δρόμους για να κινηθεί.

Noah Car


Οι ανησυχίες του σχεδιαστή Jung Hoon Rhee από την Νότια Κορέα επεκτείνονται πέρα από την οικολογική πλευρά της αυτοκίνησης του μέλλοντος στο πως θα καθόμαστε. Ο νεαρός πιστεύει πως η τρόπος με τον οποίο καθόμαστε στα αυτοκίνητα δεν είναι καθόλου υγιής, όχι μόνο σε ότι αφορά την ασφάλειά αλλά και σε ότι αφορά την στάση του σώματος. Προτείνει λοιπόν κάτι πιο «βρεφικό», αφού μας φαντάζεται σε ρευστά κατά μια έννοια καθίσματα, τα οποία παίρνουν την μορφή μας είτε είμαστε παιδάκια είτε παχύσαρκοι ενήλικες. Εξάλειψη λοιπόν τον άκαμπτων θέσεων για τους επιβάτες, ηλεκτρομαγνητικά κύματα που μειώνουν το βάρος του οχήματος και «τα πάντα ρει» όπως έλεγε ο Ηράκλειτος πριν από 2500 χιλιάδες χρόνια.

Nissan Pivo


Αυτό το περίεργο ευφάνταστο όχημα που βλέπετε στην εικόνα έχει σκοπό να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την αυτοκίνηση αλλά και τον τρόπο  αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με το αυτοκίνητο.  Μια από αυτές τις καινοτομίες, αν και δεν μπορώ να αντιληφθώ προς το παρών την χρησιμότητά της, είναι η οδηγική εμπειρία των 360ο μοιρών. Στο όχημα υπάρχει το «Around View Monitor», το οποίο δημιουργεί συνεχώς θέα 360ο μοιρών του περιβάλλοντος χώρου στο ταμπλό. Κύριο χαρακτηριστικό όμως δεν είναι αυτό αλλά η απόλυτη αλληλεπίδραση οδηγού και οχήματος. Δύο σε ένα δηλαδή όπου οι επιθυμίες του οδηγού γίνονται σχεδόν αυτόματα εντολές προς εκτέλεση για το όχημα.

Bentley SenseS


Κάτι εντελώς διαφορετικό, παρόμοιο όμως με αυτό που είδαμε στην κινηματογραφική ταινία Avatar (όπου ο κάθε οδηγός δημιουργεί μια βαθιά προσωπική σχέση με το ζώο το οποίο επιβαίνει) φαντάζεται ο σχεδιαστής Arturo Peralta. Η Bentley Sense S θα αναγνωρίζει τον οδηγό της, θα αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση μαζί του και θα αντιλαμβάνεται με τον καιρό ολοένα και περισσότερο τα συναισθήματά του. Αυτή η εναρμόνιση θα επιτευχθεί με την γενετική μηχανική, την βιοτεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη. Το όχημα θα μεγαλώνει μαζί με τον οδηγό του και θα θυμίζει περισσότερο αυτό που ξέραμε μέχρι σήμερα ως σχέση αλόγου με αναβάτη.

MOY Car

Η βελτίωση υπάρχει σχεδόν από τα πρώτα χρόνια της αυτοκίνησης. Η ανάγκη του καταναλωτή να αλλάξει προς το καλύτερο ή να ομορφύνει το όχημά του δεν μειώθηκε ποτέ. Αυτήν την ανάγκη θέλει να ικανοποιήσει στον υπέρτατο βαθμό το πρωτότυπο MOY Car. Κάτι δηλαδή όπως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια με αγώνες αυτοκινήτου όπου ο παίκτης με το πάτημα ενός κουμπιού «μπαίνει» στο μενού διαμόρφωσης του αγωνιστικού με το οποίο θα τρέξει στον αγώνα. Ποιος ξέρει, ίσως τελικά αυτό να είναι το μέλλον της αυτοκίνησης.  Η αγορά ενός αυτοκινήτου να μοιάζει με την παραγγελία μιας πίτσας (απ’ όλα χωρίς κρεμμύδι με μανιτάρια).


Mazda Souga Concept


Μια διαφορετική,  ίσως πιο ρεαλιστική προσέγγιση, είναι αυτή του πρωτότυπου της  Mazda  με τον κωδικό Souga.  Το πρωτότυπο διθέσιο σπορ κουπέ δημιουργήθηκε  στον εικονικό κόσμο της VMazda. Πρόκειται για μια εικονική πραγματικότητα την οποία δημιούργησε η  Mazda και στην οποία νεαροί απ’ όλο τον κόσμο, κυρίως έφηβοι, δίνουν υπόσταση στα όνειρά τους. Ένας παιδότοπος όπου μπορούν να σχεδιάσουν, να πειραματιστούν και να μοιραστούν τα όνειρά τους χωρίς κανένα κόστος. Μεγάλη βοήθεια ο εικονικός μέντορας-σχεδιαστής που «ακούσει» στο όνομα Max και του οποίου δημιουργία είναι η Souga

Formula 1 Renault


Πως θα είναι όμως τα πράγματα, το 2030, στην Φόρμουλα 1; Θα συμφωνήσετε πως ειδικά σε αυτό το κομμάτι του μηχανοκίνητου αθλητισμού προβλέψεις είναι σχεδόν αδύνατον να γίνουν. Πάρα ταύτα, ορίστε μια ιδέα για το πώς θα μπορούσαν αν δείχνουν εξωτερικά τουλάχιστον τα μονοθέσια της Renault σε είκοσι χρόνια από τώρα.
Enigma


Το Enigma είναι δημιούργημα του βρετανού φοιτητή Tan Sohanpall και σίγουρα αποτελεί αίνιγμα το «αινιγματικό» τρίτροχο όχημα για όποιον το αντικρίζει για πρώτη φορά. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως το σχέδιο του είναι επηρεασμένο από τα extreme sports και πως πάνω σε τέτοια οχήματα οραματίζεται την διεξαγωγή αγώνων αυτοκινήτου το 2030. Όπως φαίνεται από τα σκίτσα το «αγωνιστικό» είναι μονοθέσιο και η θέση του οδηγού βρίσκεται στο κέντρο του οχήματος. Αν δεν ήταν τρίτροχο θα έλεγα πως ο νεαρός οραματίζεται κάπως έτσι τους αγώνες Φόρμουλα 1 και όχι γενικότερα τους αγώνες αυτοκινήτου